Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Potrivit art. 310 din Codul Fiscal, persoana impozabila romana a carei CA anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire.
Persoana impozabila care indeplineste conditiile de mai sus poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Pe de alta parte, persoana impozabila care realizeaza in cursul unui an calendaristic exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere nu se considera ca depaseste plafonul prevazut la primul alineat.
Ce se intampla cu persoanele nou infiintate?
O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.
Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei CA este mai mare sau egala cu plafonul de scutire trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
Atentie! Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in cursul anului calendaristic precedent nu depaseste plafonul de scutire poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA , in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs.
Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:
- nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor;
- nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau pe alt document.